Vanliga frågor och svar

Välkommen till vår FAQ-sida! Här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren för att göra din upplevelse hos oss så smidig som möjligt. Du kan förvänta dig att hitta svar på allt från betalningsmetoder och leveransinformation till installationsguider och teknisk support. Om du har frågor eller behöver ytterligare hjälp är du alltid välkommen att boka tid hos oss på vår verkstad. Vi hoppas att denna sida kommer att vara till nytta för dig och önskar dig en trevlig läsning!

Frågor om Installation och Anslutning

Hur installerar jag en stereo?

Steg 1

Se till att du har rätt stereo för din bilmodell och att du har alla nödvändiga verktyg till hands, såsom skruvmejslar, elektrisk tejp och eventuellt ett Installationskit.

Om det inte finns ett installationskit för din bilmodell kan du behöva köpa följande delar separat:

Steg 2

Innan du börjar med monteringen, se till att bilen är avstängd för att undvika elektriska problem eller kortslutningar.

Steg 3

Använd en skruvmejsel, fiskben eller Radionycklar för att ta bort den gamla stereon. Observera att demonteringsprocessen kan variera beroende på bilmodell och årsmodell.

Steg 4

Anslut kablarna från den nya stereon till bilens originalkontakt (om sådan finns). Det kan vara till hjälp att använda det medföljande ISO-kablaget, det vill säga det kablage som följer med stereon. Om en mikrofon medföljer, anslut även denna enligt tillverkarens anvisningar. För de flesta bilmodeller är det nödvändigt att också använda ett modellspecifikt ISO-kablage eller Rattinterface. Dessa kablage kan köpas separat eller ingå i ett installationskit. Om ditt fordon är utrustat med en fabriksmonterad förstärkare kan en Aktiv Systemadapter behövas.

OBS! Vi rekommenderar inte att du klipper eller skarvar bilens originalkontakter. Om detta krävs, ta hjälp av en professionell bilelektriker för att säkerställa en korrekt och säker installation. Att klippa eller skarva originalkontakter kan leda till elektriska problem eller skada på bilens elsystem.

Steg 5

Innan du monterar stereon på plats, se till att testa den för att säkerställa att den fungerar korrekt.

Steg 6

När du har testat att stereon fungerar korrekt, är det dags för montering. Om din bilmodell kräver en monteringsram, använd anvisningarna som medföljer monteringsramen för att säkerställa en korrekt montering. Se till att anslutningskablarna och eventuella tillhörande komponenter är korrekt anslutna och ordentligt säkrade. Se till att stereon sitter stabilt och säkert för att undvika skador eller rörelser under körning.

Hur installerar jag högtalare?

Steg 1

Innan du börjar med installationen är det viktigt att säkerställa vilka Högtalare som går att montera i ditt fordon. För att välja rätt storlek på högtalarna är det viktigt att du utgår från de befintliga högtalarnas mått alternativt tillverkarens anvisningar för högtalarringarna. Kontrollera också högtalarens impedans (ohm) eventuellt vilka Högtalarringar och Högtalaradapter som behövs för monteringen.

OBS! Om det inte finns högtalarringar för din bilmodell, kan du behöva mäta utrymmet där högtalarna ska monteras och välja högtalare som passar inom dessa dimensioner. Vi rekommenderar att du mäter utrymmet med sidorutan nere och tar hänsyn till att dörrens mekanik kan begränsa djupet på högtalaren.

Steg 2

När du har säkerställt ovanstående är det dags att välja Högtalare. Vi uppmanar att du läser om och jämför olika högtalare för att hitta det som passar dig bäst. Med hjälp av filtreringsfunktionen på produktsidan kan du enkelt hitta högtalare som passar dina specifika behov och preferenser.

Om du behöver hjälp med att hitta rätt högtalare till din bil är du välkommen att boka en tid för en personlig konsultation.

Steg 3

Se till att du har alla nödvändiga verktyg och monteringstillbehör innan du påbörjar installationen. För att montera de nya högtalarna måste du först demontera dörrsidorna eller panelerna där de befintliga högtalarna är placerade. Därefter kopplar du in högtalarna på högtalarkablarna med hjälp av kabelskor eller en Högtalaradapter. Testa högtalaren för att säkerställa att den fungerar korrekt. När du har testat den och allt fungerar som det ska, följ anvisningarna för högtalarringarna och montera högtalaren enligt dessa. Vi rekommenderar att du i samband med installation använder dig av Dämpmaterial för en komplett ljuduppgradering.

OBS! Demonterings- och monteringsprocessen kan variera beroende på din specifika bilmodell och årsmodell. Det finns ingen universell metod som gäller för alla fordon, så se till att du följer tillverkarens anvisningar för din specifika bilmodell.

Hur installerar jag en baslåda?

Steg 1

Konstatera vilken huvudenhet du har i ditt fordon och det tillgängliga utrymmet, detta avgör både vilken typ av bas du väljer och hur du kan koppla in den. Om du ska koppla in en baslåda i en bil med original stereo, använd en Hög Till Lågnivåomvandlare (helst med remote start). Om du har en eftermarknadsstereo kan du använda lågnivå utgången på stereon om den är utrustad med en sådan. När du har konstaterat vilken huvudenhet du har i bilen och det tillgängliga utrymmet.

Steg 2

För att välja rätt typ av bas och hur du ska koppla in den. Välj mellan en Aktiv Baslåda eller Passiv Baslåda beroende på dina preferenser och behov. Väljer du en Passiv Baslåda behöver du komplettera med ett Slutsteg. Väljer du en Aktiv Baslåda så är slutsteget inbyggt. Vi rekommenderar en Hög Till Lågnivåomvandlare med remote start om slutsteget inte har en högnivå ingång med remote start. För installationen kommer du även behöva ett Kabelkit som innehåller ström, jord, remote & RCA-kabel. Utöver kablagen medföljer även kabelskor, buntband en säkring & en säkringshållare. Dessa delar kan köpas separat men är billigare att köpa i kit.

OBS! Innehållet i kabelkitten kan variera beroende på produkt. Vänligen se produktbeskrivningarna för fullständig information om vad som medföljer.

Steg 3

När du har konstaterat vilken huvudenhet du har i ditt fordon och det tillgängliga utrymmet, samt valt baslåda och monteringstillbehör, påbörjar du installationen. Anslut strömkabeln till batteriets positiva terminal och jordkabeln till chassit eller en jordpunkt i bilen för att säkerställa en stabil strömförsörjning till baslådan. Om du har en eftermarknadsstereo, kopplar du in remotekabeln till den dedikerade remotekabeln i ISO-kablaget. Om du inte har en eftermarknadsstereo bör remotekabeln kopplas till hög till lågnivåomvandlaren. Det är viktigt att du kopplar in hög till lågnivåomvandlaren på högtalarkablarna som har en ofiltrerad signal. Detta säkerställer att baslådan får en korrekt och ren ljudsignal för bästa prestanda och ljudkvalitet. Anslut RCA-kablarna till motsvarande RCA-uttag på huvudenheten eller hög till lågnivåomvandlaren för att överföra ljudsignalen till baslådan.

Om du är osäker på installationen eller vill ha professionell hjälp med monteringen, är du välkommen att boka en installations tid hos oss.

Steg 4

Kontrollera att inkopplingen är korrekt, testa och ställ in basen enligt dina preferenser. Vi föreslår en inspelningstid mellan 20-40 timmar för att mjuka upp baselementet, därefter kan du successivt öka ljudnivån. Spelar du för högt med en ny baslåda riskerar du att spränga baselementet & då gäller inte garantin.

Frågor om Beställning och Leverans

Vilka betalningsmetoder accepterar ni?

För närvarande accepterar vi följande betalningsmetoder: kreditkort (Visa & Mastercard), PayPal, Klarna och Swish. Vi strävar alltid efter att erbjuda våra kunder säkra och bekväma betalningsalternativ för att underlätta köpupplevelsen.

Vad är er returpolicy?

Ångerrätt

Du har rätt att ångra din beställning inom 14 dagar från att du mottagit den sista varan i din beställning, utan att ange något skäl. För att utnyttja din ångerrätt, kontakta vår kundservice på info@caraudiocenter.se eller ring oss på tel. 08-33 25 50 innan ångerperioden löper ut. Du behöver ange ditt namn, din adress och beställningsnummer. Varan ska returneras väl emballerad och i originalskick.

Utnyttjande av ångerrätt

Vi återbetalar beloppet för den returnerade varan utan oskäligt dröjsmål, senast inom 14 dagar från att vi mottagit informationen om din ångrande. Vi återbetalar inte fraktkostnaden. Återbetalningen sker med samma betalningsmetod som du använde vid din beställning och medför inga extra avgifter för dig. Vi förbehåller oss rätten att avvakta med återbetalningen tills vi har mottagit varan. Du måste returnera varan inom 14 dagar från det att du informerade oss om din ångrande. Vid återbetalning kan en värdeminskning göras om varan har hanterats mer än nödvändigt för att fastställa dess skick.

Retur pga defekt vara/bytesrätt

Returnera varan i originalförpackning och skick, inklusive eventuellt skadade delar. Bifoga en lapp med ditt namn, din adress och beställningsnummer. Om varan inte är i väsentligt oförändrat skick kan en värdeminskning göras på returbeloppet. Du står för returfrakten vid utnyttjande av bytesrätten. Vid defekta eller felaktiga varor står vi för returfrakten och tillhandahåller en retursedel efter kontakt med vår kundservice.

Byten

Du kan enkelt byta en vara genom att göra en ny beställning på vår hemsida. Observera att vi inte bokar bytet vid hantering av din retur. Varan måste returneras i ursprungsskick inom 14 dagar efter leverans.

Reklamation av paket

Car Audio Center ansvarar för produkten tills du mottar den. Vid synliga skador på paketet innan öppnande, kontakta kundservice. Misstänker du att en vara saknas eller förseglingen är bruten, meddela utlämningsstället omedelbart. Vid felaktiga eller skadade varor, kontakta oss för att lösa problemet. Vi strävar alltid efter att lösa tvister på ett ömsesidigt tillfredsställande sätt.

Vad är era köp och sälj villkor?

Sekretesspolicy

Vi på Car Audio Center värnar om din personliga integritet. All information som samlas in i samband med din beställning används endast för att uppfylla dina önskemål. Dina personuppgifter, såsom namn och adress, lagras i vårt datasystem för att hantera din beställning på ett effektivt och korrekt sätt. Vi följer dataskyddslagen (GDPR) och din säkerhet är vår högsta prioritet. Kortuppgifter krypteras och all information behandlas konfidentiellt. Vid eventuella inkassoärenden delar vi endast dina uppgifter med tredje part.

Pris och leverans


Våra priser anges i svenska kronor och inkluderar moms med 25 %. Begagnade varor VMB skattas och moms ingår ej. Vi förbehåller oss rätten att ändra priser vid moms- eller valutaförändringar. Priserna som gäller vid beställningstillfället förblir desamma vid leverans.

Vi använder Postnord för leveranser inom Sverige, och normal leveranstid är 1-4 arbetsdagar. Om en vara inte finns i lager meddelas du och har rätt att avbeställa om leveranstiden är för lång. Lagerstatus för varje produkt finns angiven på vår webbplats. Leverans sker endast till folkbokförd adress.

Transportskador

Eventuella skador eller förluster på varor ska reklameras skriftligen till transportören inom sju dagar efter avslutad transport. Ersättning ges först efter en skriftlig anmälan till transportören.

Betalning och bindande beställningar

Produkterna förblir egendom Car Audio Center tills full betalning har erlagts. Fraktkostnader tillkommer alltid. Alla beställningar betraktas som bindande, och vi rekommenderar att du noggrant kontrollerar din beställning för att undvika fel. Vi förbehåller oss rätten att fakturera kostnader för ej utlösta varor enligt Konsumentköplagen. För ej lagerförda eller specialbeställda varor tillkommer en extra avgift på 20 % av varans värde vid utebliven betalning. Vid utebliven betalning kan ärendet gå vidare till kronofogdemyndigheten eller inkasso.

Garantivillkor

Car Audio Center tillhandahåller garantier enligt specifika villkor som följer:

 • Produkterna garanteras vara fria från material- eller tillverkningsfel vid leverans. Garantin för nya produkter (N) är 24 månader efter leverans, med undantag som kan specificeras.
 • För begagnade produkter (B) gäller normalt 6 månader efter leverans, om inget annat anges vid försäljningen.
 • Car Audio Center förbinder sig att kostnadsfritt reparera eller ersätta produkten efter eget val.
 • För att åberopa fel som täcks av garantin ska köparen meddela Car Audio Center inom fjorton dagar efter upptäckt av felet.
 • Köparen är ansvarig för att på egen bekostnad returnera produkten till Car Audio Center för begagnade produkter. För nya produkter gäller allmänna garantivillkor.
 • Garantin täcker endast maskinvara eller mjukvara som levererats av Car Audio Center.
 • Garantin för begagnade delar gäller endast med ett påskrivet garantibevis från Car Audio Center. Vid nydelsköp tillämpas allmänna garantivillkor med vissa undantag för kostnader relaterade till avstånd mellan slutkund och auktoriserad återförsäljare, såsom fraktkostnader, restider och milersättning.
 • Car Audio Center ansvarar inte för kostnader för ersättningsprodukter, förlorad vinst eller andra direkta eller indirekta kostnader i samband med användningen av produkten.
 • Reparation eller ersättning av produkten förlänger inte reklamationstiden.
 • Garantin gäller inte om felet beror på otillåten användning, service utförd av icke auktoriserade verkstäder, användning med andra icke föreskrivna produkter, olyckshändelser, felaktig användning, försummelse eller yttre skador.
 • Denna garanti täcker inte kosmetiska skador såsom repor, hack eller bulor.

Hur går leveransen till?

Leveransinformation

Vi strävar efter att skicka varor som finns i lager inom 1-3 arbetsdagar. Varor som klassificeras som "beställningsvara" innebär att vi inte har varan i lager utan beställer den från leverantören så snart vi får en order på den. Produkter med lagerstatus "Specialorder, bilanpassad – ej returrätt" är speciellt anpassade för fordonet och kan inte returneras eftersom de beställs på efterfrågan.

Leveranstiden från leverantören för beställningsvaror eller specialorder är vanligtvis 1-2 veckor. För produkter från vår leverantör Connects2 kan leveranstiden ibland vara något längre. Om en produkt är slut i lager hos leverantören eller av någon annan anledning försenad, kommer vi att meddela dig via den e-postadress du angav vid beställningen.

Vi tillämpar en fraktavgift baserad på vikten av beställningen (för närvarande 79 kr), men erbjuder fri frakt för köp över 2500 kr. Beställningar skickas till antingen närmaste utlämningsställe eller hem till dig beroende på paketets storlek.

Fraktbolagens leveranstider kan variera beroende på din leveransadress. Den totala leveranstiden från det att ordern lämnar vårt lager är vanligtvis 1-4 arbetsdagar.

Frågor om Produkter och Termer

Vad är en Enkeldin?

Enkeldin mått mäter 50 mm i höjd och 180 mm i bredd.

DIN, eller Deutsche Industrie-Normen, grundades 1917 som "Normenausschuss der deutschen Industrie" (NADI) för att fastställa standarder för den tyska industrin.

Idag används denna standard som ett mått för bilstereos över hela världen.

Vad är en Dubbeldin?

Dubbeldin mått mäter 100 mm i höjd och 180 mm i bredd, vilket är dubbelt så högt som enkeldins måttet.

DIN, eller Deutsche Industrie-Normen, grundades 1917 som "Normenausschuss der deutschen Industrie" (NADI) för att fastställa standarder för den tyska industrin.

Idag används denna standard som ett mått för bilstereos över hela världen.

Vad innebär AWG?

AWG står för "American Wire Gauge" och är en standard för att mäta tjockleken på elektriska ledningar. Inom bilar används AWG för att mäta tjockleken på kablar och ledningar som används i olika elektriska system, såsom ljudsystem, belysning, och strömförsörjning. AWG-numret indikerar den relativa tjockleken på ledningen, där mindre nummer betyder tjockare kablar och vice versa. Det är viktigt att välja rätt AWG-storlek för att säkerställa tillräcklig strömförsörjning och undvika överhettning eller överbelastning.

Här är en lista på de vanligaste AWG-måtten och deras motsvarande tjocklek i kvadratmillimeter:

 • AWG 0 - 53.48 mm²
 • AWG 1 - 42.41 mm²
 • AWG 2 - 33.61 mm²
 • AWG 3 - 26.67 mm²
 • AWG 4 - 21.15 mm²
 • AWG 5 - 16.77 mm²
 • AWG 6 - 13.30 mm²
 • AWG 7 - 10.55 mm²
 • AWG 8 - 8.36 mm²
 • AWG 9 - 6.63 mm²
 • AWG 10 - 5.26 mm²

Vad är skillnaden mellan en Aktiv och Passiv Baslåda?

Aktiv Baslåda

En Aktiv Baslåda har ett inbyggt Slutsteg som driver baselementet, vilket gör den oberoende av ett externt Slutsteg.

Passiv Baslåda

En Passiv Baslåda behöver ett externt Slutsteg för att driva baselementet eftersom den inte har ett inbyggt Slutsteg.

Vad är ett Slutsteg?

Ett slutsteg, även känt som förstärkare, är en elektronisk enhet som ökar ljudsignalens effekt för att driva högtalarelement.

Förstärkaren tar en svagare ljudsignal från en källa, exempelvis en Bilstereo och förstärker den till en nivå som är tillräckligt kraftfull för att driva högtalarelement.

Detta gör det möjligt för användare att få ett högre ljudtryck och uppleva bättre ljudkvalitet i sitt ljudsystem.

Slutsteg kommer i olika antal kanaler för att matcha antalet högtalarelementet som ska drivas. Här har du en lista på de vanligaste alternativen.

 • Mono/Monoblock (1-kanal)
 • Tvåkanalig (2-kanal)
 • Fyrkanalig (4-kanal)
 • Femkanalig (5-kanal)
 • Sexkanalig (6-kanal)
 • Åttakanalig (8-kanal)
 • Tolvkanalig (12-kanal)